Buradasınız:   ÜNİV. REHBERLİK > YAZARLAR > CİHAN YEŞİLYURT > 2011 YGS YORUMU
  |  Giriş
                                           2011-YGS YORUMU
 
Çok sayıda öğretmen ve öğrencilerle görüştüm. 2011 YGS ile ilgili yorumları sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
Bu yıl yapılan YGS geçen yıla göre daha derli toplu hazırlanmış. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Matematik ve Türkçe testi öne çıkıyor. Matematik ve Geometri’de sorular adaylara oldukça farklı gelmiş. Sorular farklı olduğu için adaylar zor olarak yorumluyorlar. Oysa zorluktan öte farklılık söz konusu. Soruların farklılığından kasıt; süreyi kullanma becerisinin, anlamanın, yorumlamanın hatta görsel durumunun da ölçülmesi. O yüzden adaylar Matematik’te çok zaman kaybetmişler ve Sayısalcı öğrenciler Sözel teste, TM’ciler de Fen testine vakit ayıramamış.
 
Bu yılki sınav ayrıca her adayın öncelikle kendi alan testlerine zaman ayırması gerektiğini de bize göstermiş oldu. Az sayıda öğrencinin çapraz testlere vakit ayırabildiğini gördük. Demek ki adayların % 90’ının kendi testlerine yoğun olarak çalışması ve ancak vakit kalırsa çapraz testlere yönelmesi stratejisi sonraki yıllarda daha da artacak.
 
Diğer derslerle ilgili yorumlar:
 
Türkçe soruları son derece kaliteli ve zor. İyi bir TM’ci 40 soruyu 40 dakikada çözemez. En zor soruları anlam bilgisine vermişler.
 
Tarih tamamen bilgi ağırlıklı. Bilgisi olmayan bir öğrenci çok zorlanır.
 
Coğrafya: Sorular müfradata uygun ve gayet güzel hazırlanmış.
 
Felsefe; 9 sorunun 4’ü bilgi istiyor.
 
Biyoloji: Geçen yıldan daha zor sorulmuş. YGS’de 9. sınıf ve öncesinden sorular geliyor dense de 11. sınıfın konusundan soru var. Sistemler konusundan 2 soru sorulmuş.
 
Kimya: Geçen yıldan daha zor ama öğrenciler zorlanmadan yapmışlar.
 
Fizik: Genelde adaylara kolay gelmiş, zorlayıcı soru dahi yok.
 
Soru şıklarının yerlerinin değişmesi adayları oldukça şaşırtmış. LYS’de bu duruma dikkat etmek lazım. Ayrıca puanlar geçen yıla göre düşük gelebilir, adaylar puandan çok başarı sıralarına bakmalılar. 
 
                                                                                                                                    Cihan Yeşilyurt
                                                                                                                             Fen Bilimleri Dershanesi
                                                                                                             Üniversite Hazırlık Rehberlik Koordinatörü
Ortalama puan: 
Whole StarWhole StarWhole StarWhole StarEmpty Star
Toplam oy sayısı: 29
Sayfayı puanla