Sınavlarda Netlerimi Nasıl Artırabilirim

Sevgili gençler

Öncelikle azminiz ve onca yorgunluğa rağmen hala yılmadan yola devam ettiğiniz için sizleri tebrik etmek istiyorum.  Bizler şuanda aslında kendi hayatımız için önemli adımlar atıyoruz. Kendi yolumuzu yeteneklerimiz ve isteklerimize göre belirlemeye çabalıyoruz. Sizlerden ricam her yorulduğunuzda, ümitsizliğe kapıldığınızda, atacağınız en ufak bir adımın bile bütünde hayatınızı ne kadar değiştirebileceğini unutmayın.

Sınavlarda netlerinizi artırmak (çok çalışıyorum ama netlerim bir türlü artmıyor) istiyorsanız aslında yapacağınız ilk şey kendinizi “dürüst” bir şekilde analiz etmek. Doğruyu söylemek gerekirse bu işin konu eksiklerini gidermek ve bol bol soru çözmek dışında bir mucizevi yolu yok. Ancak yine de sınav anında önereceğimiz bazı teknikler de var elbette. Sizlerden isteğim maddeleri kendiniz için tek tek değerlendirip bu doğrultuda bir reçete oluşturmanız.

  • Uyku ve beslenme: Düzenli ve sağlıklı beslenin. Öğünlerinizi atlamayın.Meyve-sebze, kuruyemiş tüketin. Uykunuza dikkat edin. Ortalama günlük 7-8 saat uyumuş olmalısınız.
  • Kitap okuma: Bazen okuma oranıyla netler arasında nasıl ilişki olabilir diye düşünebiliriz. Aslında şu bir gerçek ki kelime hazinemizin artması, analiz, anlama ve yorumlama becerilerimizin gelişmesi kitap okumamızla doğru orantılı olarak ilerliyor. Bu da soruları daha doğru ve hızlı anlamamıza yardımcı oluyor.
  • Plan: Tıpkı ders çalışma planınız olduğu gibi sınav anında da soruları çözme planınız olsun. Örneğin size en fazla puan getirisi olan test veya en iyi olduğunuz dersle çözmeye başlamanız gibi. Sınava girmeden önce her derse ne kadar süre ayıracağınızı ve en sonunda bakamadığınız sorulara dönebileceğiniz bir zaman dilimini önceden belirlemiş olmalısınız.
  • Tekrar: Konuyu tam öğrendikten sonra soru çözümleri yapın ve aralıklı olarak tekrar etmeyi ihmal etmeyin.
  • Vurgu: Sorularda vurgulanmış, kalın yazılmış kelimelere dikkat edin. Soruda ne sorulduğunu anladığınıza emin olun. Özellikle en doğrunun sorulduğu tip sorularda tüm şıkları okuduğunuzdan emin olun.
  • Analiz: Denemelerinizi güzel analiz edin. Yanlışlarınızın veya boş bıraktığınız soruların hangi bilgi eksikliğinden veya hatalı yorumlamadan kaynaklandığını tespit edin..
  • Uygulama: Farklı zorluk seviyelerindeki kaynaklardan bol bol soru çözmemiz gerekiyor. Hız, tekrara ve pratiğe tabidir.
  • Ön yargı: Soruları ön yargılarınızdan arınarak okuyun. Geometride zorlanmanız hiç bir zaman geometride başarılı olamayacağınız, soruların uzun olması zor olduğu veya çözmekte olduğunuz sorunun zor gelmesi diğer soruların da zor olduğu anlamına gelmiyor.
  • Duygularda kontrol: Düşünceleriniz duygu ve inançlarınızı, onlar da davranışlarınızı değiştirir. Netlerinizin düşüklüğünü kendi beceriksizliğiniz veya hiçbir şeyi anlayamadığınız şeklinde bir düşünceyle desteklemek kaygı, korku, endişe, panik gibi duygulara; bilgi eksikliğiniz olduğu şeklinde yorumlamaksa daha yeterli hissetme, rahatlama, güven duyma gibi duygulara ağırlık verdirir. Bu durumda sizin çalışma davranışınızın devam etmesi veya ertelenmesi gibi bir davranışı getirir.
  • Boş bırakma: Çözemediğiniz soruyla ilişkinizi hırs haline getirerek zaman kaybına sebebiyet vermeyin.Lütfen boş bırakın.Üzerine sonradan geri dönmek üzere bir işaret atabilirsiniz.
  • İlk 15 dk: Sınava başladığınız yaklaşık ilk 15 dakika heyecan ve kaygınızın en yüksek olduğu zaman olması sebebiyle odaklanma probleminin de en çok yaşanacağı dönemdir. Bu aşamada olabildiğince kontrollü olmayı ve bildiğiniz sorulardan başlamayı tercih edin ki motivasyonunuz ve dikkat seviyeniz artabilsin.
  • Odaklanma :  Soruda size neyin sorulduğuna, hangi kavramlara vurgu yapıldığına ve tüm şıkları detaylıca okuduğunuza emin olun. Hızlı olmalıyım derken sürece paniğin katılmadığına emin olun. Soruyu 2. Okumanıza rağmen anlamadığınızı düşünüyorsanız o an soruyu bırakın. Biraz su içip derin derin (göğüs kaslarınızı hafif acıtarak) nefes alın ve kendinize olumlu telkinlerde bulunun. Yeni soruya geçin.
  • Şıklar arasında kalmak: Öncelikle bir konuda çoğunlukla 2 şık arası kalıyorsak o konuda bilgi eksikliğimizin olması muhtemeldir. Durumun kaynağını doğru belirleyin. Çoğunlukla paragraf sorularında bu durumu yaşıyorsak bu da şıkları olduğu gibi paragrafta aramadığımız, yorum kattığımız anlamına gelebilir.  Bu tarz durumlarda genelde ilk işaretlenen şık doğru çıkmaktadır. Bu bağlamda risk analizini doğru yapıp yeni bir ipucu hatırlamadığınız müddetçe ilk cevabı değiştirmemeniz önerilebilir.
  • Kodlama: Kodlamanızı kesinlikle tüm kitapçığı bitirdikten sonraya bırakmayın. Sınav anındaki panik ve heyecanla birlikte süreyi ayarlama konusunda bu yöntem sizi zorda bırakabilir.
  • Bireysellik: Tüm maddelerin haricinde size iyi geldiğine inandığınız, başarınızı artırdığını gördüğünüz farklı bir yöntem varsa lütfen onu tespit edin ve uygulayın. Bireysellik ilkesi dediğimiz tam olarak budur. Çözdüğünüz her denemede farklı teknikleri de denemekten korkmayın. İşe yaramayan yöntemleri ancak bu şekilde eleyebilirsiniz.

 

 

Psikolojik Danışman

Deniz Yüzbaş